Studiu de caz atipic: Spitalul de stat din Moinești, profit de 2 000 000 € și heliport

0

În condițiile în care majoritatea spitalelor de stat se plâng de datorii și de lipsa banilor pentru spirt și comprese sterile, un spital dintr-un oraș muncitoresc își construiește heliport, tratează pacienți care vin cale de trei județe și își permite să plătească medici cu până la 8 000 de lei lunar. Vara, vin studenți francezi să facă practică aici. Iar profitul anual atinge două milioane de euro. Se întâmplă în România, la Moinești.

Este spitalul care de cinci ani nu mai are datorii. Iar de doi ani de zile, de când legea ne permite, constituim fondul de dezvoltare, din care cumpărăm aparatură”, spune Adrian Cotîrleț, directorul spitalului din ultimii zece ani. În 2001 datoriile ajungeau la 40% din bugetul spitalului. Acum, bugetul se cifrează la 7,2 milioane de euro (30 de milioane lei), și profitul bate două milioane de euro. Iar adresabilitatea se întinde și în județele învecinate; numai 18% dintre pacienții externați sunt din Moinești, diferența fiind pacienți care provin din alte localități, inclusiv Piatra Neamț, Bacău sau Focșani. În total, are 23 000 de externări anual.

moinesti1

Cum a ajuns un spital trist dintr-un oraș muncitoresc să funcționeze ca o bună afacere? Omogenitatea și durabilitatea echipei de conducere e prima condiție, spune directorul spitalului. De nouă ani este aceeași echipă de management, de la directorul de spital, directorul medical, de îngrijire, la șeful compartimentului financiar și la directorul de resurse umane. Apoi, pentru un act medical de calitate este nevoie de îndeplinirea a trei condiții: un personal de calitate, bine pregătit profesional – cu lucrări acceptate și prezentate la congrese internaționale –, o dotare tehnico-materială foarte bună, respectiv aparatură și instrumentar medical, și, în al treilea rând, de condiții hoteliere pentru confortul pacienților.

Banii din afara sistemului

“Ne plac banii din afara sistemului, pentru că pe cei din sistem se bat foarte mulți. O existență bună a unui spital nu poate fi asigurată din sistemul de sănătate românesc; îți asigură supraviețuirea, dar plusul apare din accesarea de fonduri de la administrația locală, fonduri europene, proiecte de cercetare etc.”, spune Adrian Cotîrleț.

Spitalul din Moinești are un Departament de cercetare acreditat de Academia de Studii Medicale și de Autoritatea Națională de Cercetare Științifică. Spitalul este inclus într-un proiect de telemedicină în valoare de 6 milioane de euro, finanțat prin FP7, care urmează să fie implementat în nouă spitale românești, câte unul în fiecare din cele opt regiuni de dezvoltare, la care se adaugă spitalul Sf. Ioan din Capitală.

Tot cu bani europeni, în cadrul unui proiect de 800 000 de euro, a fost modernizată și maternitatea, în 2007.

În curs de finalizare se află un proiect de 1,4 milioane de euro, prin care s-a reabilitat și dotat cu aparatură un ambulatoriu de specialitate prin Programul Operațional Regional (PORUM). Administrația locală, Consiliul Județean Bacău și spitalul au contribuit fiecare pentru amenajarea unei noi Unități de Primiri Urgențe, de 700 mp, proiect care urmează să fie finalizat în septembrie.

Un alt proiect spectaculos cel puțin prin nume, chiar dacă nu foarte costisitor – 300 000 de euro- este un heliport care urmează să fie finalizat în acest an. Proiectul pune spitalul din Moinești pe harta europeană a heliporturilor. Primăria a alocat un teren de 3500 mp în spatele spitalului, iar studiul de fezabilitate este finalizat.

Un parteneriat care s-a consolidat în timp și care s‑a dovedit profitabil a fost cel realizat cu organizații non-guvernamentale din diferite state – Norvegia, Olanda, Italia, Elveția – sau globale, precum “Medici fără frontiere”, care s-au implicat atât în aprovizionarea cu medicamente, dar și în proiecte punctuale, precum reabilitarea spălătoriei spitalului.

Studenți din Franța, în practică la Moinești

Spitalul a dezvoltat în timp o serie de parteneriate cu spitale din Franța – între care Spitalul din Chartres – care presupun schimburi de experiență și stagii de pregătire ale personalului în ambele sensuri. Vara, studenți francezi de la Chartres vin să facă practică la Moinești. “Nu luăm mulți, serii de câte patru, în total 12 studenți, pentru că vrem să ne ocupăm bine de ei”, explică dr. Adrian Cotîrleț. Spitalul asigură cazarea și masa studenților. Adresabilitatea spitalului a crescut, managementul bun și-a arătat roadele și medicii au început să caute să vină aici. “Dacă acum vreo câțiva ani trebuia să mă rog de ei, să caut, acum eu îmi pot permite să aleg. Un medic primar cu cinci gărzi pe lună semnează pe statul de plată 8 000 de lei. Am pornit de la ideea că medicul trebuie recompensat și apreciat pentru munca lui, și am mers întotdeauna, în grila stabilită de lege, pe maximum”, explică Adrian Cotîrleț politica de personal.  Cum de se poate la Moinești și în foarte multe alte locuri, nu? Principala problemă este lipsa de continuitate la nivelul conducerii spitalelor. Câți ani îi trebuie unui manager ca să dovedească că e bun și poate administra cu succes un spital? “Eu aș da fiecărui manager o perioadă de grație de minimum trei ani de zile. Iar ca să facă performanță are nevoie de cinci ani”, apreciază managerul Spitalului de Urgență de la Moinești.

Delia Budurcă, redactor șef

Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica

About Author

Medica Academica

Comments are closed.