„Cu mâinile curate” sau o altă viziune decât cea a lui Sergiu Nicolaescu

0

„România are o imagine proastă în străinătate, însă medicii români sunt foarte bine văzuți” mi-a spus un partener francez care are afaceri atât în Franța, cât și în România.

Desigur, medicii sunt buni. Condițiile sunt proaste, iar trainingul despre cum să comunici cu pacientul lipsește (câteodată).

Știați că într-unul din cele mai mari (şi faimoase) spitale din Bucureşti, în secția de oftalmologie, pacienții sunt consultați fără mănuși, în absența oricărui gel dezinfectant? Două ore am fost observator în această secție – având un pacient cu mine – şi am urmărit mulți pacienți pe holuri care oricum păreau că nu au nicio șansă să fie băgați în seamă. Totul este o chestiune de noroc. Dacă ai fost norocos în viață, intri la medic mai curând de două ore, dacă nu… rămâi pe un hol cu scaune insuficiente şi unde speri să nu leșini din cauza căldurii şi a așteptării prelungite. La un moment dat iese un doctor tânăr, dar care îşi sublinia importanța şi rangul prin faptul că vorbea foarte tare. O doamnă îl roagă să îl consulte pe domnul din fața ei pentru că este foarte în vârstă şi nu arată prea bine. Domnul doctor răspunde calm și chiar simpatic: „Tataie, mai durează puțin pentru că sunt două domnișoare înăuntru!”. Îi face cu ochiul şi pleacă.

Timp în care asistentele puneau picături în ochii unui pacient, am mai spus că fără mănuși, tamponând și purtând cu o anumită tandrețe, dar cu siguranță, virușii de pe ochii unui bolnav pe ai altuia… care întâmplător putea să aibă o simplă alergie. Ce dacă pleci şi cu o conjunctivită? Cum mi-a spus un dermatolog odată: „Ce vă faceți doamnă atâtea probleme că ia copilul o ciupercă de la bazin? Nu trebuie să avem și noi pacienţi?”.

Iubesc doctorii! Cunosc atâția cu har. Le sunt recunoscătoare pentru ce fac în fiecare zi a vieții lor. Dar sunt situații în care mi-e imposibil să înțeleg ce se întâmplă. De ce un mare spital… pe care îl „vizitez” ca pacient sau ca aparținător de cel puțin 10 ani… arată ca după bombardament… Şi, ce e mai rău, pare că pe nimeni nu interesează… Dacă este în reamenajare, din câte știu, ar trebui îngrădite, izolate părțile în construcție… Pacienții se luptă cu molozul, căldura… sistemul.

Acest loc nu arată mai bine după atâția ani. Este nedrept! Nu vă supărați pe mine. Dar faceți ceva, vă rog! Domnule manager, când ați vizitat ultima dată spitalul pe care îl conduceți?

Cine răspunde de calitate şi siguranță în spitalul dumneavoastră? Domnia sa este conștient(ă) de ce se întâmplă? Ce explicații dă? I le cere cineva? Nu am verificat (dar o să o fac) dacă echipa de la CONAS a trecut pe acolo… şi ce verdict a dat. Câte stele de pe cer are această locație mirobolantă și cum arată un spital… mai puțin celebru?

Data viitoare, domnule manager, vizitez toate etajele şi voi veni inclusiv la dumneavoastră să vă privesc în ochi când îmi veți explica a cui e vina. Sper că nu îmi veți spune că vinovați sunt Ponta, Antonescu sau Băsescu…!

About Author

Comments are closed.