16 martie 2016

0

ediTinerii care și-au pierdut viața în mod tragic în Colectiv au mișcat conștiința publică și autoritățile pe care le plătim ca să-și facă treaba și, și mai neobișnuit, au mișcat oamenii pe care îi tot alegem în Parlament. DA, avem, în sfârșit, legea antifumat!

În sfârșit terminăm cu restaurantele în care tăiai fumul cu cuțitul, cu fumul care trece liber de la zona de fumători la nefumători pentru că nu, nu e nicio separație între spații, cu părinții care fumează în fața copiilor care așteaptă să devină adolescenți ca să fumeze și ei, cu hainele care trebuie spălate când vii de la un club înghesuit și fără aerisire.

Chiar dacă unii s-au opus, au încercat toate tertipurile sondând neconstituționalitatea, aruncând cartea discriminării, spunând că n-o să mai fie clienți în restaurante și afacerile o să se prăbușească dramatic, până la urmă toate aceste redute au fost cucerite, și România intră într‑o normalitate pe care o merita încă imediat după Revoluție. Dar a trebuit să trecem prin toate experimentele posibile, să trăim istoria capitalismului pe viu, în regim accelerat, să iasă profiturile din toate creșterile de piață posibile, din toate preluările posibile de piețe, să trecem prin toate privatizările posibile și imposibile. Uneori mi se pare că trăim aici un experiment universal și parcă jucăm în permanență o carte perdantă…

Și, ca să nu ne îmbătăm cu apă rece, până la urmă e mai ieftin să interzici fumatul decât să renunți la mii și mii de spații, deci afaceri prezente și viitoare – cluburi, restaurante și chiar clădiri de birouri care n-aveau nicio șansă de a se încadra în afara unor riscuri majore.

Fumatul va fi interzis în toate spațiile închise, în unitățile sanitare, școli, la locul de muncă, dar și în locurile de joacă pentru copii, chiar dacă sunt spații deschise. Singurele excepții sunt deținuții din penitenciarele de maximă siguranță și călătorii din aeroporturi, care pot fuma în spațiile amenajate. Poate că vin sau pleacă într-unul din statele europene în care fumatul este permis, cum eram și noi înainte de 16 martie 2016. Pentru că, în total, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise. Iată un capitol la care nu mai suntem ultimii, clădit pe jertfa tinerilor noștri frumoși.

Luni, 1 februarie 2016, legea antifumat a fost publicată în Monitorul Oficial. Va intra în vigoare la 45 de zile, astfel că prima zi în care fumatul va fi interzis este 16 martie 2016. Este o dată frumoasă, are și o simetrie neobișnuită, cel puțin pentru pasionații de ordine care încearcă să o caute chiar și în haos…

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.