60% din populaţie consumă 18% din medicamente

0

Consumul de medicamente a scăzut anul trecut cu aproape 20% în mediul rural şi în oraşele mici, pe fondul crizei economice, în condiţiile în care pe ansamblul pieţei farmaceutice s-a înregistrat o scădere de 1,7%, la 1,9 miliarde euro.

C onform datelor prezentate de compania de cercetare a pieţei Cegedim, anul trecut în marile oraşe consumul de medicamente a crescut cu 8,3% faţă de anul precedent (în euro), în timp ce în oraşele mici şi în mediul rural consumul de medicamente a scăzut cu 18,2%. În oraşele medii consumul de medicamente a scăzut uşor, cu 1,1%, un ritm apropiat de ritmul general al pieţei.

59

Peste jumătate din piaţa farmaceutică este concentrată în oraşele mari, cu peste 250 000 de locuitori, 27% din piaţa farma este reprezentată de oraşele medii, între 50 000 şi 250 000 de locuitori, în timp ce oraşele mici şi satele nu reprezintă decât 18% din piaţa de medicamente.

“Practic, 60% din populaţie consumă 18% din piaţa farmaceutică, ceea ce denotă o problemă de accesibilitate la medicamente. Şi evoluţia pieţei a fost foarte diferită faţă de anul precedent. Dacă pe total piaţa a fost relativ staţionară, în oraşele mari chiar a crescut – cu 8,3%–, iar în oraşele mici şi la ţară scăderea a fost de 18%”, a spus Petru Crăciun, directorul Cegedim România. În opinia sa, explicaţia ţine atât de situaţia materială a locuitorilor, dar şi de inexistenţa unor puncte farmaceutice în zonele rurale, care se adaugă lipsei medicului prescriptor. “Cu siguranţă există şi o problemă legată de accesibilitate a serviciilor medicale, cât şi, mai apoi, de posibilităţile de a finaliza tratamentul”, spune oficialul Cegedim.

Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica

Delia Budurcă, redactor șef

About Author

Medica Academica

Comments are closed.