Aici sunt banii Dumneavoastră!

0

MERGEM PE ȘOSELELE PATRIEI și mai vedem pe undeva câte o placă ruginită, moștenire de la promovarea rezultatelor taxei de drum pusă de președintele Traian Băsescu pe când era doar ministru al transporturilor. Era pe atunci un nou bir și plăcuțele implantate pe lângă un asfalt proaspăt erau menite să mai atenueze din frustrarea contribuabilului.

Mergem în spitalele noastre sau în policlinici – care mai sunt – și ne mirăm că nu-s de nici unele, deși plătim din greu și ne ducem pe acolo cât de rar putem. Unde sunt banii Dumneavoastră??!!!

Îmi amintesc că îmi povestea cineva despre un spital american, unde în interior fiecare aparat, bancă, pat, dulap purtau câte o plăcuță pe care scria – donat de Fundația X, renovat de compania Y, donat de miliardarul Z, șamd. Promova și ilustra funcționarea sistemul american de finanțare în sănătate, care încurajează donațiile și sponsorizările private…
Recent, un medic îmi povestea un fapt care mi s-a părut extraordinar de interesant. La cererea pacienților săi, face CURSURI DESPRE FINANȚAREA ÎN SĂNĂTATE, în care le explică, precum circuitul apei în natură, „circuitul banilor în sistemul sanitar”. Pentru că oamenii poartă în ei, deși rar le pun, întrebările fundamentale – unde sunt banii noștri???

Și pentru că interesul oamenilor a fost foarte mare, Dl Doctor a repetat cursul pentru o altă serie de pacienți/ cursanți/ simpli și constanți contribuabili.

De ce nu face însăși Casa – sau Ministerul, ca reprezentant al lui Dumnezeu pe Pământ în sistemul sanitar – asemenea cursuri? Când o să beneficiem și noi, pacienți și medici, deopotrivă contribuabili dezamăgiți, de o binemeritată transparență a banilor pe care chiar noi îi plătim ca să ne facem bine cândva, când vom fi fost bolnavi?!

Aș vrea să văd scris pe cărămida pe care o pun, contribuind lună de lună la sistemul sanitar, ce s-a ales de banii mei!

About Author

Medica Academica

Comments are closed.