Conf. univ. dr. Manole Cojocaru, CSI
Rezumat. Anemia în timpul sarcinii este o problemă majoră de sănătate atât în ţările industrializate, cât şi în ţările în curs de dezvoltare, unde un procent crescut dintre femeile însărcinate suferă de anemie (aprox. 80%). Anemia se descoperă de obicei la controlul medical prenatal cu ocazia efectuării analizelor medicale de laborator (în prima lună de sarcină sau în momentul în care femeia însărcinată se prezintă la medic). Procedurile de diagnostic pentru anemie includ hemograma efectuată la un analizor automat (indică concentraţia de hemoglobină). Anemia în timpul sarcinii este stabilită când concentraţia de hemoglobină este scăzută (Hb < 10 g/dl). Deficitul de fier este responsabil de 95% dintre cazurile de anemie în timpul sarcinii. Femeile în timpul sarcinii prezintă o nevoie crescută de fier. Hemoragiile în timpul sarcinii şi în delivrenţă pot să determine anemia. Anemia moderată este normală în timpul sarcinii, datorită creşterii volumului de sânge în organism.
Femeile însărcinate prezintă UN risc crescut de apariţie a anemiei. Anemia este diagnosticată când concentraţia de Hb este < 10 g/dl în timpul sarcinii. Hemoglobina din eritrocite este importantă deoarece transportă oxigenul la nivelul ţesuturilor organismului.
Din cauză că volumul de sânge creşte în timpul sarcinii (hemodiluţie), scăderea moderată a hematocritului (Ht) este considerată normală. Testul pentru Ht măsoară procentul de eritrocite existent într-un volum dat de sânge integral. Valoarea Ht la femeia neînsărcinată variază între 38-45%. Totuşi, la femeia însărcinată, din cauza hemodiluţiei, valorile normale ale Ht sunt mult mai scăzute, ex. 34-30%, chiar când depozitele de fier, acid folic şi vitamina B12 sunt normale. Limitele mai scăzute reflectă „hemodiluţia fiziologică în timpul sarcinii” şi nu indică scăderea capacităţii de transport a oxigenului sau o anemie adevărată.
Sarcina este acea stare a organismului cu nevoi metabolice specifice şi un regim alimentar specific care impune evitarea complicaţiilor posibile determinate de lipsa de nutrienţi. Aportul insuficient de fier conduce la deficienţa de fier nu numai pentru mamă (depozitele de fier sunt scăzute), dar şi pentru nevoile fătului. Deficienţa de fier creşte riscul de complicaţii în sarcină, sângerări mai mari în timpul delivrenţei, naşteri premature, mortalitate prenatală. Femeile însărcinate sunt în special susceptibile la anemie determinată de deficienţa de fier, datorată nevoilor crescute de fier.
Femeile însărcinate necesită mai mult fier din mai multe cauze. Fierul ajută organismul să producă eritrocite noi, a căror funcţie este să transporte oxigenul. O altă raţiune pentru anemia în timpul sarcinii ar fi lipsa de nutrienţi în dietă. Femeile care fumează şi consumă alcool prezintă de asemenea un risc crescut de anemie. S-a observat că anemia este foarte frecventă când femeia însărcinată are gemeni.
Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica, iulie-august 2013.