ANEMIA la pacienţi cu cancer

0

Conf. univ. dr. Manole Cojocaru, CS I

Rezumat. Anemia perturbă oxigenarea la nivel celular, inclusiv la nivelul celulelor tumorale.  Starea de hipoxie (aport insuficient de oxigen la nivelul întregului organism sau la nivelul unui  ţesut) poate să înrăutăţească rezultatele radioterapiei şi chemoterapiei, din cauză că oxigenarea  scăzută a ţesuturilor se asociază cu sensibilitatea redusă a tumorii la radioterapie şi la unele forme  de chimioterapie, ceea ce contribuie la agravarea cancerului şi la reducerea supravieţuirii. Există  dovezi nenumărate care sugerează că concentraţia de Hb sub 12 g/dl duce la scăderea calităţii  vieţii şi a statusului funcţional al pacienţilor cu cancer, comparativ cu nivelurile normale. Anemia se asociază cu prognostic nefavorabil şi creşterea mortalităţii în cancer.

Anemia este definită ca o deficienţă în volumul de oxigen pe care îl transportă hemoglobina din eritrocite. Este o stare clinică frecvent întâlnită la pacienţi cu cancer şi adesea este urmarea tratamentului folosit pentru supresia tumorii. Aproximativ 40% dintre pacienţi prezintă concentraţia de hemoglobină <12 g/dl. La 75% dintre pacienţii care urmează chimioterapie, anemia apare în 6 luni.

Anemia se asociază cu oboseală – senzaţia de slăbiciune sau capacitate fizică şi mentală diminuate, nerezolvate de repaus. Numărul de eritrocite scăzut în legătură cu cancerul avansat sau chimioterapia influenţează negativ calitatea vieţii pacienţilor.

La pacienţii cu cancer avansat, tratamentul anemiei nu rezolvă starea de oboseală datorată naturii multifactoriale a etiologiei anemiei. Hipoxia stimulează producerea de eritropoietină. Există un factor HIF-1α şi HIF-1β, care sunt factori care induc hipoxia la nivelul celulelor.

Studiile recente au dezvoltat noi concepte privind rolul hipoxiei, care potenţial creşte angiogeneza, creşterea tumorii.

Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica, iulie-august 2013.

About Author

Medica Academica

Comments are closed.