Anemia prin deficit de vitamina B6

0

Rezumat. Vitaminele sunt substanţe organice de care organismul are nevoie în calitate de micronutrienţi. Vitamina B6 este o vitamină solubilă în apă (se excretă prin urină), relativ stabilă la căldură şi la acţiunea acizilor, însă sensibilă la lumină. Vitamina B6 este absorbită la nivelul intestinului subţire. Deficitul de vitamina B6 poate să apară la persoanele cu uremie, ciroză, alcoolism, hipertiroidism, insuficienţă cardiacă congestivă, sindrom de malabsorbţie şi la cele care iau anumite medicamente. Nevoia de vitamina B6 este crescută la alcoolici cronici şi la sportivi (mai ales la culturişti).

Piridoxal fosfatul este necesar pentru sinteza acidului 5-amino-levulinic, un precursor al hemului. Anemia prin deficit de vitamina B6 este microcitară hipocromă.

Hemoglobina, proteină complexă, este alcătuită din globină (96%) şi hem (4%). Vitamina B6 este în realitate un grup de substanţe strâns înrudite ce funcţionează una în prezenţa celeilalte: piridoxina, piridoxal şi piridoxamina. Forma de coenzimă este piridoxal-5-fosfatul. Atât fierul cât şi vitamina B6 sunt necesare pentru sinteza Hb. Atât anemia prin deficit de fier cât şi anemia prin deficit de vitamina B prezintă simptome asemănătoare, dar cauzele sunt distincte.

Anemia prin deficit de vitamina B6 nu poate fi corectată de suplimentarea cu fier; se întâlneşte la adult, copil, în special la femeia însărcinată.

Anemia prin deficit de vitamina B6 este microcitară hipocromă (colorarea slabă a eritrocitelor pe frotiul de sânge periferic preparat prin tehnica May-Grünwald Giemsa).

Deficitul de vitamina B6 se întâlneşte frecvent la femeile care folosesc contraceptive orale, alcoolici, cei cu sindrom de oboseală cronică precum şi cei cu insuficienţă renală. Deficitul de vitamina B6 poate să fie determinat şi de anumite medicamente (ex. izoniazidă).

Dacă deficitul este determinat de malnutriţie, schimbarea dietei va înlătura anemia, precum şi celelalte complicaţii. Cerinţe mari pentru vitamina B6 au femeile însărcinate, care alăptează, persoanele care au o dietă bogată în proteine animale şi sportivii de performanţă.

Deficitul de vitamina B6 duce la anemie rezistentă la tratamentul cu fier. Suplimentarea cu vitamina B6 creşte nivelul de fier.

 

 

Bibliografie

Clayton PT. B6-responsive disorders: a model of vitamin dependency. J Inherit Metab Dis. 2006 Apr-Jun; 29(2-3):317-26.

Hisano M, Suyuki R, Sago H, Murashima A, Yamaguchi K. -Vitamin B6 deficiency and anemia in pregnancy. Eur J Clin Nutr. 2010; 64(2): 221-3.

About Author

Conf. Dr. Manole Cojocaru

Comments are closed.