Rezumat. Afectările glandei tiroide pot fi analizate pe două planuri: planul de boală şi planul de sindrom. Planul de sindrom caracterizează funcționalitatea glandei.
Hipotiroidismul este unul din cele mai frecvente sindroame ale glandei tiroide, ce apare cu predominanţă la femei. Hipotiroidismul implică, în mod clasic, scăderea producerii de hormoni la nivelul glandei tiroide. Afirmând principiul unității operaționale hormon-receptor, hipotiroidismul poate fi datorat şi scăderii receptivității pentru hormonii tiroidieni. Scăderea nivelului de fier în sânge este mult mai frecventă la pacienţi cu hipotiroidism decât la cei fără hipotiroidism.
Anemia este adesea primul semn de hipotiroidism. În cazul scăderii nivelului hormonilor tiroidieni, anemia poate fi normocitară, hipocromă-microcitară sau macrocitară.
Anemia din hipotiroidism este subdiagnosticată din cauză că pacienţii cu hipotiroidism prezintă volumul plasmatic scăzut, ceea ce determină la hemogramă un rezultat fals-normal al concentraţiei de hemoglobină în sânge.
În anemia din hipotiroidism există deficit de fier. Hipotiroidismul poate fi rezultatul anemiei prin deficit de fier.
Textul complet al articolului se regăsește în varianta print a publicației Medica Academica.