Aflat la al doilea mandat, Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, restructurează configuraţia acesteia prin noi echipe şi o alcătuire îmbunătăţită. „Mai mult ca oricând, ne vom bucura de programul european, cu o echipă europeană”, afirmă preşdintele Barroso, care şi-a propus să facă faţă provocărilor cu care se confruntă Europa la ora actuală. Comisarii nou-numiţi se vor prezenta în faţa Parlamentului European între 11 şi 19 ianuarie şi își vor susţine proiectele pentru următorul mandat. Aceștia vor fi supuși unui șir de întrebări ale căror răspunsuri să demonstreze faptul că ei înțeleg detaliile politice și tehnice ale dosarelor și că sunt pregătiți pentru cele mai provocatoare probleme. Votul noii comisii va avea loc pe 26 ianuarie 2010.
După care… vor trece la treabă! Noul Colegiu al Comisiei Europene va cuprinde 27 de membri din diferite familii politice (reprezentând 500 de milioane de persoane). Până acum, Colegiul avea doar 14 membri, însă preşedintele CE vrea să-i dea acestuia un nou “look”, dar şi atribuții în plus, importante pentru binele populaţiei europene. Vor fi șapte Vice-Preşedinţi, inclusiv Baroneasa Catherine Ashton, care va fi, în acelaşi timp, şi Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, ca urmare a intrării în vigoare a tratatului de la Lisabona, începând cu 1 decembrie. Ca fapt divers, trei dintre Vice-Preşedinţi vor fi femei.
Reconfigurare
Au fost înfiinţate noi portofolii, iar altele au fost reconfigurate. Este şi cazul celui pentru sănătate, care acum este denumit Sănătate și protecția consumatorilor. Noul Comisar ales este John Dalli (Malta), Androula Vassiliou ocupându-se, în prezent, de Educaţie, Cultură, Multilingvism şi Tineret. Conform schimbărilor, în cadrul serviciilor DG SANCO va intra şi Unitatea de Produse Farmaceutice şi Cosmetice aflată, anterior, în responsabilitatea DG ENTR, iar Agenția europeană a medicamentelor intră şi ea în portofoliul Sănătate și protecția consumatorilor.
Divizia de Biotehnologie, Pesticide şi Sănătate trece de la DG Mediu (ENV) la DG SANCO, iar Legislația de marketing și contracte ale consumatorilor SANCO B.2 trece de la DG SANCO la DG JLS, ca parte a portofoliului Justiție, drepturi fundamentale și cetățenie. Această includere a biotehnologiei, medicamentelor, aparaturii medicale, cosmeticelor și organismelor modificate genetic în cadrul Comisiei de Sănătate este, de asemenea, provocatoare pentru noul șef, John Dalli.
Prin aceste schimbări, preşedintele Barroso îşi doreşte, pe de o parte, o Europă care pune oamenii în centrul preocupărilor sale, iar pe de altă parte, ca noua echipă de comisari să scoată Europa din criza economică.
Economia Europei îşi revine încet încet după criza globală. Uniunea Europeană trebuie să decidă când va stopa măsurile financiare de urgenţă care au fost folosite să sprijine economia, şi are nevoie să facă faţă deficitelor bugetare în creştere.
2010 promite să fie un an provocator din toate punctele de vedere, iar sistemul de sănătate din România trebuie să vadă acest lucru ca pe o oportunitate şi să acţioneze în consecinţă. Cu un lobby mai puternic la Bruxelles şi cu o bună gestionare a resurselor “acasă” , 2010 poate fi un an al restructurării şi al revigorării sănătătii româneşti.
Proiectele europene de finanţare în dezvoltarea rurală şi urbană mică vor trebui implementate şi duse la bun sfârșit în mod eficient, iar noul guvern al României şi politicile sanitare propuse de acesta vor trebui, de asemenea, să fie pragmatice.
Direcţiile trasate de Comisia Europeană urmează un trend ascendent. Specialiştii vorbesc despre noi reglementări, ce urmăresc o evoluţie cât mai buna a economiilor pentru 2010. Cooperarea interstatală rămâne cheia eficientizării noilor programe.
Cine este John Dalli ?
Acesta este, în prezent, Ministrul pentru Politici Sociale din Malta. Portofoliul include politicile familiale, serviciile sociale, sănătatea și egalitatea. În Malta, Dalli este cunoscut pentru a fi încercat să obțină un consens în ceea ce privește problemele din sănătate. Dalli lucrează în prezent la Reforma Sănătății în Malta.
John Dalli are 61 de ani, are un background economic și a mai trăit în Bruxelles între 1977 și 1979, când lucra pentru o companie din industria textilă. A intrat în politică în 1971, odată cu mișcarea tineretului Partidului Naționalist, iar în 1987 a fost ales membru în Parlament, deținând pe rând funcția de ministru al Economiei, ministru al Finanțelor, ministru al Finanțelor și Economiei, ministru pentru Afaceri Externe și Promovarea Investițiilor.
MARIA VASILESCU
director general Tarus Media
maria.vasilescu@tarus.eu