Coerenţa haosului

0

Oricât ai vrea, este din ce în ce mai greu să găseşti o coerenţă în modul cum a fost condus şi gestionat sistemul de sănătate în ultimii 20 de ani. Dacă ai căuta un fir roşu, de care să te agăţi ca să poţi urmări o logică, acesta ar fi de fapt verde… sau albastru, sau roşu… oricum, ar avea culoarea banilor.

Sănătatea a fost orice: vacă de muls, praf în ochi, monedă de schimb, pură afacere, afacere, PR, manipulare, minciună, hoţie şi batjocură la adresa cetăţeanului. Autorităţile au jonglat permanent cu speranţele oamenilor fluturându-le prin faţa ochilor fantasmagorice spitale uriaşe utilate SF, tot felul de măsuri luate azi într-un fel şi a doua zi invers; ba că reducem spitalele neperformante, ba că nu, le facem azile de bătrâni, ba că facem licitaţii naţionale, ba că am renunţat… După ce ani de zile medicina de ambulator a fost lăsată în paragină, şi aproape că o şi uitasem de privată ce era, autorităţile au redescoperit miraculos că e mai ieftină decât spitalul şi că trebuie să o reabilităm. Toate termenele declarate şi asumate au fost care mai de care mai depăşite, mai amânate, într-un joc de-a v-aţi ascunselea pe banii fraierilor de cetăţeni plătitori de impozite. Legi importante au fost date pe 24 sau pe 31 decembrie, sau în ultima zi de mandat. Tot ni s-a fluturat termenul de 1 august, când se reconfigurează Programele Naţionale, când se finanţează, de parcă mie, dacă am scleroză multiplă sau hemofilie sau cancer îmi pasă câtuşi de puţin de data de 1 august! Eu vreau să mă tratez azi! Şi e dreptul meu, nu vreau să-mi fie confiscat politic de nimeni!

Sub steagul alb al sănătăţii publice, care mai de care aruncă petarde şi minciuni în ochiul miop al cetăţeanului. Vine şi puzderia de analişti multipleţi specialişti în orice, de la mişcare fizică şi sport la stomatologie, politică externă şi Ucraina, să ne explice cum stă treaba… Deunăzi am văzut un specialist până acum în cultură care declara sigur pe el că agricultura – şi timpul frumos – nu influenţează PIB-ul…

Au dat şi medicii stomatologi un ministru… Să vedem cum merge tratamentul, câţi dinţi reuşeşte să pună în gura ştirbă a sănătăţii, şi cât de coerentă îi iese muşcătura!

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.