De-a cartoful fierbinte

0

Lunile iulie şi august sunt fierbinţi şi în termometre, dar şi din punct de vedere al problemelor din sănătate. Întotdeauna au fost fierbinţi, dar acum sunt mai fierbinţi ca niciodată! Se folosesc cuvinte tari, cu miză, epitete care mai de care mai impresionate: probleme arzătoare, fierbinţi, şoc, informaţii incendiare, citeşte aici! Şi când dai click nu e nicio ştire, doar aceleaşi probleme transformate în exerciţiu de imagine ca să pară că lucrurile se mişcă. Păreri, angajamente, opinii, promisiuni, şi tot aşa înainte!

De fapt, cartoful fierbinte este aruncat din mână în mână, de la o instituţie la alta şi rostogolit de la un an la altul şi de la un guvern la altul, pentru că sănătatea este un bun public sensibil, dar, pe de altă parte, bun de speculat ca imagine. Şi nu numai! Până la urmă, calul alb al sănătăţii dă bine pe cameră, dar e nărăvaş şi poate face mişcări imprevizibile. A mai făcut-o!

Pentru simpli cetăţeni, dar şi pentru doctori, farmacişti şi pe tot lanţul e frustrant să tot audă la jumătatea anului că se termină banii pentru sănătate. Te face să te simţi nervos, supărat pe lume şi viaţă, implicat emoţional… Dar de fapt nu poţi să faci nimic, decât să ai grijă să nu te îmbolnăveşti cumva şi să ajungi să ai Full Contact cu sistemul sanitar! Însă e cam greu să te ţii sănătos dacă te uiţi la ştirile care vin din sistemul sanitar, pentru că multe boli vin pe fond de stres. E şi mai greu dacă lucrezi noapte şi zi în minunatul sistem – deja eşti cronic…

Pentru ca să ne mai răcorim vă propun Finlanda, acolo unde 88% din populaţie e mulţumită de sistemul de sănătate. Autorităţile fac prevenţie de zeci de ani, telemedicină e, de sumele alocate nu mai povestesc aici, pe prima pagină, ci vă las să le descoperiţi în plăcerea lecturii. Mai sunt şi alte idei, dar şi experienţe de bună practică, şi dacă alţii au reuşit poate că vom reuşi şi noi!

Până la urmă, suntem toţi cetăţeni ai lumii…

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.