Despre patriotism

0

Pare un cuvânt atât de fumat și de demonetizat, încât nici măcar în campaniile electorale nu se folosește. Ne e frică de el, ca de o boală care se vede și de care te temi să nu te marcheze pe față. E mai în trend, mai la modă și mai cool să spui scârbit că „românii nu muncesc…”, „românii fură…”, „iau șpagă” și sunt „așa și pe dincolo…”.

Ba chiar, suprema asumare, ne includem pe noi înșine în acest tablou: „așa suntem noi – hoți, mincinoși etc.”.

Frumoasa manipulare de la TV își arată și roadele și lucrează și în continuare – nu cred că există zi lăsată de la Dumnezeu în care să nu existe o știre care începe cu „Românii fac și dreg…”, fie că e vorba de spălatul pe mâini, pe dinți, de consumul de înghețată sau de carne de porc, de obezitate sau cumpărăturile de Crăciun, și fie că sondajul a fost făcut pe 30 de persoane. Despre marja de eroare nici nu se mai pomenește. Astea devin amănunte cu totul secundare.

Dacă poți spune că ai făcut un pas, fie el mai mare sau mai mic, pentru a determina conducerea unei multinaționale să păstreze și să creadă în șansa unei fabrici de medicamente în România cred eu că este o lecție de patriotism. Așa ceva chiar s-a întâmplat, și rezultatele se văd acum concretizate foarte frumos, în oameni care au salarii, muncesc și plătesc taxe.

Dacă ai ales să trăiești în Statele Unite ca să faci cercetare de vârf și spui tare că „te simți bine între vorbele românești” este o dovadă de patriotism.

Dacă îi ajuți pe cei din urma ta, întinzând o mână, trimițând un medicament, finanțând un proiect este o dovadă de patriotism.

Dacă oferi o bursă pentru studenții și cercetătorii de aici – cu condiția să fie din România – este o dovadă de patriotism.

Dacă rămâi aici, țara în care nu e ușor, dar e a ta pentru că aici te-ai născut – și nu poți schimba asta – și încerci să faci medicina, cu toate că însuși sistemul care ar trebui să hrănescă te împiedică, e o dovadă de patriotism.

Eu cred că putem ajunge mult mai departe și mult mai ușor dacă ne gândim că românii ceilalți sunt ca și noi înșine – truditori, inteligenți, buni, veseli, onești. Iar cine fură și nu-și face treaba are un nume – X, Y, Z…

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.