IULIAN POPESCU, CMSS: Spitalele trebuie conduse transparent, de profesionişti

0

Raluca Băjenaru

Iulian Popescu, directorul Centrului pentru Managementul Serviciilor din Sănătate (CMSS), consideră că sistemul sanitar funcţionează din inerţie, în derivă, fără o strategie şi un management profesionist, iar descentralizarea şi managementul privat în spitale pot fi oportunităţi importante pentru eficientizare.

– Aţi deţinut funcţii importante în sistemul sanitar public, dar de câţiva ani aţi ales să activaţi în sistemul privat. Cu ce se ocupă CMSS ?

– De cinci ani lucrez în sistemul privat unde am fondat o firmă, Centrul pentru Managementul Serviciilor de Sănătate, care oferă, aşa cum se poate observa chiar din titulatură, servicii profesionale de management sanitar. CMSS grupează angajaţi profesionişti şi acoperă în primul rând competenţele medicale, dar şi economice şi juridice ale managementului sanitar.

– Care sunt, mai concret, ariile în care acţionaţi ?

– O să încep cu serviciile de analiză şi de audit al codificării clinice ICD 10-AM. Aşa cum este cunoscut, serviciile pentru bolnavii acuţi din România sunt finanţate prin sistemul DRG. Noi oferim servicii complete de prevalidare a cazurilor, audit al codificării, analize şi rapoarte care permit managementului spitalului să-şi maximizeze performanţa şi acurateţea codificării şi, implicit, a finanţării primite de la Casele de Asigurări. Salariaţii de la CMSS au fost instruiţi şi sunt certificaţi internaţional ca şi codificatori clinici profesionişti. După ştiinţa mea, suntem singurii în România cu aceste certificări.

În al doilea rând, avem pachete informatice şi aplicaţii software care oferă personalului care se ocupă cu codificarea clinică în spitale tot suportul pentru o operaţiune de calitate. Unele dintre softurile noastre sunt unice pe piaţa românească, CMSS având exclusivitate de la partenerii noştri din Australia, HIMAA.

În al treilea rând, oferim cursuri pentru codificarea clinică. De-a lungul timpului, CMSS împreună cu HIMAA – lider mondial în codificarea clinică – au pregătit peste 1700 de persoane în România prin cursuri de scurtă durată.

CMSS a lucrat în proiecte de realizare a strategiei de dezvoltare a serviciilor medicale la nivelul unor judeţe din ţară împreună cu Consiliile Judeţene, ajutându-le să facă faţă preluării unor spitale, de exemplu.

Ne-am gândit şi la accesarea Fondurilor Europene şi am aplicat, împreună cu alţi parteneri pentru fonduri nerambursabile, proiecte aflate în acest moment în derulare.

Nu în ultimul rând, suntem pregătiţi să intrăm în competiţia pentru a prelua managementul unui spital public din România.

Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica

About Author

Medica Academica

Comments are closed.