Mulțumesc!

0

Viața ne trimite experiențele de care avem nevoie, când avem nevoie, chiar dacă uneori nu găsim logica a ceea ce ni se întâmplă decât mult mai târziu. Un înțelept a spus odată o vorbă care mi-a plăcut și pe care am reținut-o: “Ceea ce noi numim întâmplare este probabil logica lui Dumnezeu!”

O experiență personală – o situație de urgență – m-a adus în postura de pacient, confruntat direct cu sistemul de sănătate unde cotizez și de care, chiar dacă evităm cât putem să ajungem acolo, uneori beneficiem…

Am întâlnit la Spitalul Județean din Deva oameni extrem de frumoși, care fac tot ce pot cu resursele pe care le au, limitate, care suplinesc printr-o vorbă bună și lumina din ochi ceea ce poate însuși sistemul nu le dă nici lor, astfel încât pacientul să nu simtă, asupră-și, decât limitele bolii, și nu și pe cele ale sistemului.

Le mulțumesc dnei dr. Ioana Kovacs, de la ATI, și dlui dr. Liviu Groza, neurochirurg, precum și echipei de infirmiere și asistente din frumoasa – așa mi s-a părut și așa a rămas în memoria mea – secție de ATI de la Spitalul Județean de Urgență din Deva.

Regăsiți în acest număr, cu fiecare material, ferestre deschise spre sistemul medical de mâine pe care îl construim cu toții astăzi, prin ceea ce facem – uneori chinuit – în fiecare zi. Vă propun în acest număr o nouă rubrică, în care să auzim glasul medicului de familie, cel care stă la porțile sistemului și care îi vede pe cei mai mulți dintre pacienți. La nivelul căruia se simte cel mai bine “proza” sistemului de sănătate și se reflectă altfel – vom afla cum – deciziile îmbrăcate în cuvinte frumoase pe care ni le comunică autoritățile.

Vă ofer în interviul de cover un material deosebit, un interviu cu un medic care a devenit scriitor, nume de referință pentru literatura noastră: Augustin Buzura. “Renunțând la medicină am iubit-o mai mult”, spunea. Însă medicina i-a rămas alături în romanele sale, instrument util pentru descifrarea logicii aspre pe care ne-o pune în față destinul.

Vă invit să descifrăm logica întâmplării, ceea ce de altfel mi-o doresc și mie!

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.