Ori la bal, ori la spital!

0

Peste 4,5 milioane de carduri de sănătate au fost raportate de Casa Națională de Sănătate ca activate la începutul lunii martie, din cele 13,5 milioane distribuite, deci în mai puțin de trei luni un sfert dintre români fuseseră deja la medic. Într-un an ar trebui așadar să fi trecut cu toții. Am zice, după statistica Casei, că românii merg destul de bine la medic, fie și numai ca să-și activeze cardul.

Totuși, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, mizând pe cartea la modă a prevenției, propune sancțiuni pentru românii care nu merg la medic cel puțin o dată la trei ani. Catalogată ca o măsură nepopulară chiar de creatorul ei, măsura încurajează prevenția, deschizând iar larg ușa investigațiilor medicale. A mai deschis‑o cândva fostul ministru al Sănătății, Eugen Nicolăescu, obținând niște rezultate care, atunci când au fost anunțate, erau deja prea vechi și n-au mai slujit la nimic. Cât au costat? Peste un miliard de lei.

Asiguratul perfect, o spune orice societate de asigurări, este cel în puterea muncii și sănătos, care lucrează și plătește asigurarea și nu are nevoie decât de controale de rutină. E cel mai dorit pentru că plătește și e sănătos. Pe de altă parte, bătrânul care face coadă la medicul de familie și la spital are și timp, și boli. N‑are însă bani pentru câte boli are, din punctul de vedere al asiguratorilor. Este cel mai puțin dorit asigurat dar, pe de altă parte, cu nevoile cele mai mari.

Măsura anunțată de ministrul Bănicioiu ne apropie cu încă un pas de momentul asigurărilor de sănătate private. Deocamdată, e pregătirea psihologică, faza de acomodare cu ideea. Măsura e anunțată, discutată, întoarsă pe toate fețele, supusă oprobiului public și, în final, respinsă. Deja când va fi pusă pe tapet a doua oară va suna mult mai familiar, și lumea își va aminti că a mai fost odată anunțată. A treia oară chiar se va aplica.

Nu, n-aș zice neapărat că e rău. Însă aștept momentul când va exista o responsabilizare de ambele părți. Și a pacientului, dar și a medicului care trebuie să fie responsabil dacă n-a văzut boala acolo unde era, sau dimpotrivă, te-a bulversat cu anunțul că ai cancer colorectal acolo unde erau niște hemoroizi. Aaa, și a Casei, pentru banii pe care îi ia de la fiecare de la fiecare contribuabil, la schimb cu ceea ce oferă.

Faptul că la analizele gratuite ale lui Nicolăescu au venit numai jumătate dintre români spune ceva foarte important. Românul NU VREA să meargă la medic. Decât atunci când îl doare tare de tot, când nu mai are încotro. Iar asta este responsabilitatea sistemului, în frunte cu banca noastră de sănătate, CNAS, și cu MS, strategul deciziilor în sistemul de sănătate. Sistem de care fug unii mai abitir ca alții – medici și pacienți, deopotrivă. Toți preferă la bal sau aiurea, în loc de spital în România!

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.