Pour le connaisseurs…

0

Au trecut doi ani de când am creat revista Medica Academica, iar Academia Oamenilor de Ştiinţă din România ne-a onorat cu încrederea de a susţine proiectul. Suficient timp încât să facem o analiză a produsului căruia îi dăm viaţă în fiecare lună şi-l facem să strălucească. Strălucirea vine de la cei despre care/cu care vorbim. Când am luat în considerare faptul de a mai scoate un produs print pe o piaţă în care ziare şi reviste dispăreau, am vrut să depăşim şi să fim cu 100 de paşi înaintea oricărei crize: financiare sau de valori. Am visat la o publicaţie de excelenţă care să promoveze indivizi şi organizaţii ce demonstrează cu fiecare acţiune a lor implicarea cu succes (demonstrată şi unanim recunoscută) în sănătate. Tot ceea ce este creat în vederea îmbunătăţirii stării de sănătate a populaţiei este valoros pentru noi. Distinşi profesori, doctori, asistenţi, reprezentanţi ai autorităţilor, asociaţii de pacienţi, jurnalişti, prieteni ai acestora sunt prezenţi în fiecare număr al Medica Academica. În plus, ne-a plăcut să vorbim în revistă despre concepte ce şi-au demonstrat eficienţa în alte sisteme de sănătate cu profesionişti pe care de multe ori îi aducem în România în cadrul conferinţelor pe care le iniţiem şi îi invităm la masa dezbaterilor alături de specialiştii români. Discuţii constructive în care se găsesc soluţii.

Au fost doi ani “uşori”. Da! Pentru că excelenţa în România există, este la îndemână, nu este un fenomen izolat şi care necesită efortul de a-l descoperi. Este adevărat că pleacă mult personal medical, dar cu atât mai mult trebuie să susţinem şcoala românească de medicină pentru că este formatoare de minţi tinere care pot fi motivate să rămână şi să devină… de excelenţă. Cu condiţia ca în paralel să existe mai mult decât voinţa de îmbunătăţire a sistemului, adică implementarea soluţiilor găsite, realizarea efectivă a schimbării. De mentalitate şi de politici/programe.

Nu mă pot supăra pe prietenii mei studenţi sau doctori sau asistenţi care deja au plecat, dar îi iubesc pe cei care se vor întoarce şi vor fi mai buni pentru ca domnii profesori să aibă satisfacţia unor succesori demni de cel puţin aceeaşi apreciere.

Şi pentru că am simţit nevoia de ceva în plus, în fiecare an celebrăm excelenţa printr-o elegantă Gală de Premiere. Este evenimentul care îmi creează emoţii maxime de fiecare dată. Sunt onorată să fiu alături de reputaţi academicieni şi profesori, de cei mai iubiţi medici,  cei mai pricepuţi farmacişti, cei mai înzestraţi asistenţi, cei mai “voluntari” preşedinţi ai asociaţiilor de pacienţi, cele mai implicate autorităţi – ei toţi vin şi strălucesc şi, la nivel energetic, o parte infimă din eul lor rămâne în sufletul nostru, al celor care apreciază eforturile şi dăruirea lor. Aceste individualităţi iubesc oamenii şi oamenii îi iubesc.

Cred că Spiritul Crăciunului ne-a inspirat (mai ceva ca în filmele americane) şi mass-media s-a înţeles parcă să promoveze valorile profesioniştilor din sănătate. Campaniile pe televiziuni şi radiouri mă bucură şi sper să nu se oprească. “Conspirația”, de data aceasta, este benefică.

Dacă ar fi o fiinţă, Medica Academica ar fi frumoasă, rafinată, educată, extrovertită, optimistă, elegantă, puternică, convingătoare, morală şi înţeleaptă.

LA MULŢI ANI! <<<

About Author

Comments are closed.