Premieră medicală la Departamentul de Transplant Medular al Institutului Clinic Fundeni

0

Departamentul de Transplant Medular al Institutului Clinic Fundeni a efectuat la sfârșitul anului trecut un transplant medular pentru un copil cu beta-talasemie majoră, primul de acest fel din ţara noastră.

Beneficiarul transplantului este o fetiţă de șapte ani din județul Dolj, dependentă de transfuzii de sânge efectuate lunar de la vârsta de un an. Donatorul familial este sora mai mare a pacientei.

„Beta-talasemia majoră este o formă gravă de anemie ereditară, care evoluează fatal în a doua decadă de viaţă, în absenţa unui tratament adecvat”, a precizat prof. dr. Constantin Arion, coordonator pentru transplantul medular pediatric la Institutul Clinic Fundeni.
Se apreciază că în România există 350–400 de copii şi adolescenţi cu această boală. Înaintea transplantului, bolnavul este tratat prin transfuzii de sânge repetate la intervale medii de o lună şi prin tratament chelator al fierului, unul din riscurile majore fiind supraîncărcarea tuturor organelor cu fier, care, în exces, este toxic pentru celule. Singurul tratament definitiv al bolii cunoscut în prezent este transplantul allogeneic de măduvă osoasă (de la donator).

Transplantul
la bolnavul
cu beta-talasemie
„Anterior transplantului, transfuziile trebuie făcute cu un grad înalt de compatibilitate, sensibilizarea primitorului – producerea de anticorpi – putând duce la eşecul (rejectul) grefei”, explică prof. dr. Constantin Arion. În momentul efectuării transplantului, pacientul trebuie să fie cu o stare bună a tuturor funcţiilor organismului, ceea ce depinde de un tratament anterior de foarte bună calitate de chelare a fierului. Transplantul se efectuează în cele mai bune condiţii cu măduva osoasă şi nu cu celulele stem recoltate din periferie, așa cum s-a făcut până acum în România. Aceasta presupune anestezie generală administrată donatorului, urmată de recoltarea măduvei osoase prin puncţii osoase repetate în oasele bazinului efectuate în sala de operaţie.
Evoluţia post-transplant şi prognosticul bolnavilor depinde de gradul de afectare a organelor critice – şi în primul rând a ficatului. Supravieţuirea după transplant fără semne de talasemie este de 90% pentru bolnavii cu risc scăzut (clasa 1 Pesaro) şi de 66–70% la cei cu risc crescut (clasa 3 Pesaro).
„În cazul bolnavei noastre, aceasta s-a clasat în gradul 1 de risc (scăzut) graţie tratamentului corespunzător anterior, datorită unei bune politici transfuzionale şi datorită faptului că în România a fost posibilă terapia corectă cu chelatori de fier, dintre care Deferasirox-ul are cele mai bune calităţi. Recoltarea de măduvă osoasă s-a efectuat în serviciul ATI şi într-o sală de operaţie a Institutului de Cardiologie “C.C. Iliescu“, colectivul român beneficiind de aportul unui reputat specialist din Israel, prof. dr. Reuven Or, de la Spitalul Universitar Hadassah din Jerusalim. Prof. Or a apreciat în mod deosebit calitatea serviciilor medicale din Instititutul Clinic Fundeni, Centrul de Transplant Medular, şi și-a manifestat disponibilitatea pentru continuarea colaborării”, a explicat prof. dr. Arion.
S-a realizat o grefare de 100%, cu normalizarea completă a hemogramei, ceea ce nu mai face necesară dependenţa de transfuzii. Complicaţiile minore şi inerente ale parcursului de două luni după transplant au fost stăpânite corespunzător.
„Reuşita unui transplant depinde de o echipă multidisciplinară care cuprinde nu numai întreg colectivul de medici, asistente medicale şi infirmiere din Departamentul de Transplant Medular, ci şi numeroase Laboratoare şi Clinici, Serviciul de Hemobiologie şi Transfuziologie din Institutul Clinic Fundeni. Depinde, de asemenea, şi de sprijinul logistic continuu al administraţiei şi Direcţiei Institutului”, a menționat conf. dr. Dan Coriu, director medical al Institutului Clinic Fundeni.
Florin Pupăză

About Author

Comments are closed.