RCA sănătos!

0

Ne-am obişnuit cu toţii să plătim RCA-ul, este deja o regulă a pieţei şi reprezintă deja cea mai mare parte a pieţei asigurărilor din România. Nu poţi să ai autoturism fără RCA. Reprezintă asigurarea fiecăruia că va putea cel puţin să “repare” maşina celuilalt dacă el însuşi este vinovat în caz de accident. Dacă vrei să o repari şi pe a ta, chiar dacă tu eşti cel vinovat, trebuie să ai ceva mai mult, îţi trebuie CASCO!

Funcţionăm pe drumul lung al fiecărei zile fără să ne pese prea tare de sănătatea noastră, ani sau chiar decenii, şi ne mirăm când auzim în statistici că milioane de români suferă de afecţiuni cardiovasculare sau reumatice şi mii de români sunt descoperiţi anual cu cancer. Extrapolând statisticile europene, aşa cum se stabileşte la noi incidenţa aproape a fiecărei boli, numărul românilor însumaţi bolnavi de diferite afecţiuni cred că ajunge, dacă nu chiar depăşeşte, numărul total al românilor.

Sănătatea pare ceva banal atunci când eşti sănătos. E un drept care ni se cuvine la fel ca dreptul la aerul pe care îl respirăm. Însă nu e gratis, chiar dacă mentalitatea comunistă ne-a inoculat acest gând, făcând statul, entitate supremă şi abstractă, responsabil de tot.

Marea schismă a introducerii asigurărilor private de sănătate va schimba acest lucru. Schimbările care se pregătesc introduc, în fapt, responsabilitatea fiecăruia asupra propriei sale sănătăţi, precum şi responsabilitatea unor entităţi precise, respectiv a companiei de asigurări şi, mai departe, a furnizorului de servicii medicale, asupra a ceea ce oferă. Şi responsabilitatea autorităţilor locale, a primarilor, faţă de buna stare de sănătate a locuitorilor zonei.

Mai precis, transformăm raporturile abstracte în contracte concrete, cu drepturi şi obligaţii precise de fiecare parte. Pentru 15 euro în plus, lunar, sperăm că vom avea parte de mai multă sănătate ca azi, când plătim şi ne ducem la privat, unde mai plătim o dată, dar cel puţin nu stăm la coadă. Sau, dacă stăm într-un colţ uitat de lume şi avem o pensie tristă de colectiv, ne tratăm cu aer curat şi-i mulţumim Domnului pentru zilele cu sănătate!

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.