Ritualuri de nuntă

0

Când mă gândesc la multele evenimente la care am participat și care au avut ca subiect lista de compensate, taxa de clawback şi tot felul de alte evenimente destinate situaţiei sănătăţii de la noi, mai mult sau mai puţin de ansamblu, nu pot să nu îmi amintesc de ritualurile de împerechere pe care le vedem la Discovery sau Animal Planet.

 

Fazanul sau pasărea paradisului îşi scutură aripile frumos colorate până la pământ şi îşi înfoaie penele şi îşi roteşte coada, făcând cercuri – cercuri şi bătând step în faţa femeiuştii, o pasăre de regulă mult mai ponosită şi arătând foarte puţin dezirabil. Totuşi ea stă şi aşteaptă, cântăreşte ofertele dând din cap nehotărâtă, se fâţâie indecisă, iar masculii puternici şi frumos penaţi îşi tot scutură şi înfoaie aripile, arătându-şi muşchii şi făcând tot posibilul. E un soi de curtoazie reciprocă, mai cu lugu-lugu, mai cu ameninţări şi cu întors spatele, cârâind din gât cu ciocul deschis şi dându-şi ochii peste cap.

 

Tot la cercuri – cercuri şi semicercuri asistăm de ani de zile, cu tot farafastlâcul ritualurilor de împerechere, care la păsări durează doar primăvara. În rest îşi văd de treabă, de ouă şi de pui. La noi am rămas la cârâială pentru mult timp şi la bătutul pasului pe loc, chiar cu unul înainte şi doi înapoi, c-aşa-i hora pe la noi. Se mai pune şi de-o electorală, ca să nu ne plictisim.

 

Parcă uneori se mai vede o geană de lumină, şi aia mai mult dinspre Uniunea Europeană, care ne-a mai obligat să mai respectăm câte o Directivă şi să facem lumină în ograda noastră. Cu greu, cu rugăminţi şi ameninţări, pentru că în dragoste, nu-i aşa, nu există reguli! E greu, pentru că dansurile de împerechere ne iau toată energia şi nu mai rămâne loc să mai facem şi treabă pentru pacienţi. Au şi dansurile un efect bun, totuşi. Toată atenţia echipei de filmare este îndreptată spre miri, pentru documentarul ce va să iasă, şi nu se mai văd puii de anul trecut, care mor de foame cu ciocurile căscate.

 

Sper că nu am devenit prea metaforică şi nu se mai vede deloc pacientul, de atâta muzică şi dans!

 

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.