ROMANIAN HEALTH FORUM: Finanțarea sustenabilă și dialogul, condiții ale dezvoltării sistemului de sănătate

0

Tarus Media a organizat pe 12 aprilie, la Bruxelles, Romanian Health Forum – Perspective asupra Politicilor Europene de Sănătate – Oportunități și provocări pentru statele Europei Centrale, un eveniment care a reunit, într-un dialog comun, toate părțile implicate în sistemul de sănătate, de la pacienți la autorități, dar și factori europeni. Participanţii au susținut nevoia finanţării sustenabile în sănătate și a unui dialog privind viitorul sistemului din România. >>>

Forumul Român de Sănătate a fost conceput ca o platformă de dis-cuţii pentru toţi cei interesaţi să construiască o viziune comună în sănătate, care să rezolve provocările-cheie ale sistemului românesc și să stabilească un cadru de dialog pentru reformele necesare.

forum 2

Forumul Român de Sănătate a re-unit, sub Înaltul Patronaj al Președintelui din România și al autorităţilor de sănătate – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Ministerul Sănătăţii –, medici din organizaţii profesionale din UE și din România, farmaciști, grupuri de pacienţi și lobbiști ai sistemului – Coaliţia Europeană a Pacienţilor cu Cancer și Alianţa Europeană de Sănătate Publică – și industria & terţi – ARPIM, EFPIA, Cegedim. Organizarea Forumului la Bruxelles și participarea reprezentanţilorinstituţiilorșiorganizaţiilor UE – Comisia Europeană, membri ai Parlamentului European sau ai Reprezentanţei Permanente a României la UE – au așezat dezbaterile într-un context extins, european. În ciuda perspectivelor diferite în ceea ce privește asistenţa medicală și politicile de sănătate, participanţii au agreat următoarele trei aspecte:

Finanţarea sistemului de sănătate (mai puţin de 4% din PIB) este nesustenabilă chiar și în perioadă de criză;

Există nevoia de a dezvolta politici pe termen lung în acord cu necesitățile reale;

Participanții și-au afirmat disponibilitatea de a contribui constructiv la dezbatere și de a continua discuţiile la București.

Sănătatea – prioritate absolută

Prof. Vasile Puscaş, fostul Negociator Șef al României cu UE și moderatorul forumului, a reamintit participanţilor faptul că sănătatea este responsabilitatea State-lor Membre. În timp ce anumite obiective de sănătate tind să fie armonizate la nivelul UE – eliminarea disparităţilor în sănătate, abordarea provocărilor demografice și de mediu, echitatea – este la latitudinea fiecărei ţări să aleagă ce strategii și ce unelte să folosească pentru a le atinge.

Maria Vasilescu, director general Tarus Media

Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica

About Author

Comments are closed.