Rusia şi reforma sistemului de sănătate

0

Dacă tot se vorbeşte zilele acestea despre Rusia… să vedem ce se întâmplă şi în sistemul de sănătate, şi nu doar în spionaj. Corespondentul din Moscova al British Medical Journal face o analiză în ultimul număr al revistei asupra dorinţelor oficialilor ruşi de a reforma  sistemul de sănătate. Primul Ministru Vladimir Putin a recunoscut că sănătatea în Rusia este “deplorabilă” şi şi-a propus să ia măsuri radicale pentru îmbunătăţirea acesteia, mai ales în ceea ce priveşte sistemul de asigurări obligatorii introdus în anii ’90.
În ciuda numărului mare de spitale şi a unei “armate” de doctori, acestea au fost incapabile să furnizeze specialişti cu un nivel…acceptabil în domeniul serviciilor îngrijirilor medicale. Situația este generată, în principal, de lipsa permanentă de fonduri, a echipamentelor medicale neperformante şi, nu în ultimul rând, de organizarea ineficientă a serviciilor de sănătate. Astfel, calitatea serviciilor şi accesibilitatea la acestea este foarte scăzută.

La cele menţionate mai sus se adaugă şi atitudinea oficialilor, care au pus obiectivul protecţiei sănătăţii în spatele altor “priorităţi de stat”. Până în prezent, sistemul de sănătate rus a fost finanţat doar la nivel de supravieţuire.

În acest context, Putin are în vedere schimbări şi în domeniul serviciilor medicale, guvernul promiţând mai mulţi bani pentru acest sistem subfinanţat. Dacă până acum contribuabilul plătea 3,1% din salariu pentru sănătate, procentul va creşte la 5,1%, autorităţile sperând astfel că se vor strânge mai mulţi bani şi sistemul va fi îmbunătăţit. În următorii doi ani se apreciază o creştere cu 11 milioane de euro a bugetului sănătăţii. Plusul de bani va fi folosit pentru renovarea spitalelor şi achiziţionarea de noi echipamente performante. Ministerul Sănătăţii şi Dezvoltării Sociale are în vedere şi crearea bazei de date unice necesare fişei electronice a pacienţilor.

Autorităţile locale vor putea să investească, în plus, în achiziţia de medicamente sau în creşterea salariilor cadrelor medicale. Modificările legislative sunt la nivel de Parlament şi e posibil ca propunerea de reformă să mai sufere amendamente deoarece este extrem de controversată şi mult criticată de marile business-uri.

Angajatorii ruşi s-au plâns de faptul ca guvernul îi obligă să finanţeze upgradarea calităţii spitalelor şi a echipamentelor medicale, evitând astfel acordarea mai multor bani de la bugetul de stat. Un alt argument contra ar fi că noul sistem ar pune prea multă putere în mâinile unui guvern ineficient, sistemul transformându-se mai degrabă în fostul stil sovietic, cu un sistem de sănătate centralizat.

Noua lege ar permite indivizilor, prin intermediul unei politici de asigurări, să fie trataţi oriunde s-ar afla pe teritoriul Rusiei, chiar dacă nu au rezidenţă în regiunea respectivă. Ar putea fi vorba şi de clinici private, partenere cu sistemul. Pacienţii ar fi liberi să aleagă unde să fie trataţi
dintr-un registru de furnizori postaţi pe internet. Ruşii consideră acest lucru ca pe o mini-revoluţie pentru ţara lor.

Chiar dacă extra-finanţarea este binevenită, reforma nu i-a impresionat însă pe experţi.

MARIA VASILESCU

director general Tarus Media

maria.vasilescu@tarus.eu

About Author

Comments are closed.