Silueta ideală

0

Vara aduce cu sine exuberanța temperaturilor, dar impune și controlul strict al formelor fizice. A intra într-o formă fixă cu dimensiunile provocatoare de 90-60-90 este greu și chiar dureros atunci când ani de zile te‑ai dedat la dulci excese de tot felul.

Serviciile de sănătate, trecute de la 1 mai prin furcile caudine ale cardului de sănătate, vor arăta cu totul altfel după. Mai subțiri. Cât de subțiri, vom vedea, atunci când onor Casa va binevoi să facă publice rezultatele care i-au sărit în ochi din statistici. Și pe care deocamdată le ține secrete pentru asigurați, probabil ca să nu îi lovească apoplexia. Pe banii lor.

Cămila trece greu prin gaura acului, e un proces dureros, și mai și face mare gălăgie. Totuși, pare acum că acest proces, dezlănțuit, nu mai poate fi întors înapoi, oricât de tare va țipa cămila. Breșa e atât de mare încât e o iluzie că mai poate fi reconstruit barajul. Acum e deja prea târziu – Casa vede prea bine azi ceea ce plătește. După ani și ani în care pacientului, Dl. Buget, “i s-a lăsat sânge” la greu, metodă la care medicina a renunțat demult, se vede astăzi prea bine cum iese orice picătură.

Mulți spun că a venit prea repede, prea dintr-o dată. Totuși, 7 ani nu e chiar dintr-o dată pentru apariția unui card, poate doar la scară geologică. Iar deadline‑urile în România nu prea funcționează, toate vin prea curând și trebuiau amânate.

Da, vreau și eu să crească bugetul sănătății, vreau să avem condiții decente în spitale, să descopăr toate bolile în prima fază și să nu fie nevoie să iau niciun medicament. Eventual, să nu contribui cu niciun ban, că sănătatea e de la Dumnezeu. Dar sănătatea, ca și agricultura, sunt la fel ca marea, care înghite tot ce primește. Chiar și proceduri de fertilizare in vitro pe banii asiguraților la tinere de 24 de ani (?!), așa cum prevede un nou cadou de peste 400.000 de euro făcut firmelor și cuplurilor, chiar și necăsătorite. Aaa, da, bineînțeles, tot pe bani noștri! Să nu se înțeleagă că am ceva împotriva bebelușilor. Dar n‑o să creștem natalitatea prin FIV.

Medicina descoperă noi boli, inventează noi investigații, caută mecanisme și exploatează dorința fiecăruia dintre noi de tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte. Și fără de boală. Însă ar trebui să intrăm toți, deopotrivă de egali, în forma fixă a bugetului slim: 90 – 60 – 90.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.