SPER – Proiect finanţat cu bani europeni pentru formarea coordonatorilor de transplant

0

Personalul medical va avea la dispoziţie noi cursuri de formare profesională în domeniul transplantului de organe. Proiectul “Specializare pentru performanţă, eficacitate şi răspuns în domeniul transplantului de organe” – SPER – demonstrează cu succes că fondurile europene pot fi utilizate şi în domeniul sănătăţii. >>>

SPER este un proiect cofinanţat din Fondul Social European prin ”Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resuselor Umane 2007-2013” şi are ca scop deschiderea unor noi perspective în domeniul transplantului de organe. Inspirat din sistemul sanitar spaniol, cel care s-a dovedit cel mai perfecţionat în domeniul transplantului, generând cel mai mare număr de donatori, proiectul are ca obiectiv general crearea unui sistem de formare profesională specializată pentru creşterea nivelului de competenţă şi îmbunătăţirea adaptabilităţii personalului medical care să fie implicat în transplantul de organe.

Specializare pentru 250 de cadre medicale

Proiectul îşi propune să asiste perfecţionarea a 250 de cadre medicale – 150 de medici şi 100 de asistente medicale – în vederea îmbunătăţirii competenţelor în transplant. De asemenea, se va realiza implementarea unui sistem de formare profesională – online – care să permită realizarea unei instruiri continue a personalului. Programul are o abordare sectorială inter-regională, adresându-se personalului din cinci regiuni de dezvoltare: Bucureşti, Ilfov, Vest-Sud-Est, Nord-Vest şi Sud-Vest. Proiectul se va desfăşura pe doi ani şi beneficiază de o finanţare de 5,9 milioane lei.

45% din pacienţii de pe lista de aşteptare nu supravieţuiesc până la transplant

”Activitatea de transplant este extrem de importantă şi s-a dezvoltat foarte mult, în prezent ajungându‑se – în Coreea – să se facă transplant cu două grefe”, a subliniat prof. dr. Irinel Popescu, managerul proiectului, directorul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni. Prof. Irinel Popescu a subliniat importanţa coordonatorului de transplant, care face parte din echipa de specialişti “ca o extensie a ei”.

În România s-au realizat până în prezent 251 de transplanturi hepatice, iar supravieţuirea este în creştere, ajungând să fie de 90-95% imediat după transplant şi 70-80% la distanţă.

“Transplantul salvează foarte multe vieţi”, a subliniat dr. Corina Ştefănescu, preşedinta Asociaţiei Transplantaţilor, care a subliniat necesitatea creşterii numărului de donatori în condiţiile în care, pe fondul lipsei de organe, mortalitatea pe listele de aşteptare ajunge la 45%. În prezent pe lista de aşteptare se află 300–400 de persoane.

O şansă de ameliorare a acestei situaţii dramatice rezidă în creşterea numărului de coordonatori de transplant şi specializarea acestora, după cum a evidenţiat dr. Victor Zota, coordonator de transplant şi fost preşedinte al Agenţiei Naţionale de Transplant. Acesta a subliniat că este extrem de necesar ca în spitalele din ţară cu potenţial de a declara donatori în moarte cerebrală să fie promovat rolul coordonatorului de transplant. Experienţa spaniolă a demonstrat că modul în care este comunicat decesul unei persoane familiei este determinant pentru decizia donării de organe.

Formare profesională online

Din fondurile europene se va realiza implementarea unui sistem de formare profesională continuă online. “Ne bucurăm că absorbim fonduri europene. Sunt bani la care contribuim şi noi, prin cofinanţare. În plus, vom beneficia de o monitorizare adecvată”, a  precizat prof. dr. Irinel Popescu.

Pentru acest proiect s-a creat un parteneriat strategic între şapte instituţii care desfăşoară activităţi corelate sau conexe cu domeniul transplantului. Instituţia coordonatoare este ”Fundaţia Dan Setlacec”, ceilalţi parteneri implicaţi fiind Fundaţia pentru Transplant, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Institutul de Virusologie „Ştefan Nicolau” din Bucureşti, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova. <<<

Florin Pupăză

About Author

Medica Academica

Comments are closed.