Virgula care este

0

Despre rezultatele dezastruoase la Bacalaureat și despre incapacitatea ministrului Funeriu, care e vinovat pentru că tinerii nu mai știu limba română și trebuie să-și dea demisia, scrie un jurnalist care așează foarte precis virgula, exact între subiect și predicat: “După această scurtă pledoarie, Daniel Funeriu, a părăsit urgent sala de conferință, fără a permite presei să pună întrebări.”

E cam fără comentarii…

Am mai văzut o dată un supliment pentru admitere, plin de asemenea virgule între subiect și predicat, realizat de un cotidian central, ca să spun numai atât.

Dar ca să poți rămâne fără comentarii trebuie să cunoști ceva gramatică și să fi citit ceva mai mult decât un cotidian plin de greșeli, și mai mult decât informația amestecată de pe net, și să asculți mai mult decât informația redundantă de la TV, și să vezi mai mult decât spectacolele ieftine care ni se servesc pe tavă, ieftin… Dar scump dacă te gândești că ni se cere ceea ce avem mai scump: timpul nostru, cel de toate zilele…

“…România este la răscruce, și trebuie să aleagă dacă merge pe mâna celor onești sau încurajează șmecheria și superficialitatea”, spunea chiar incriminatul presei post Bac, Daniel Funeriu. Limbajul e cam de lemn, dar oamenii care au reușit, și pe care încercăm număr de număr să-i prezentăm în revistă, mizează pe aceeași carte a muncii și efortului. Cu credința că munca lor onestă și continuă va reuși să demoleze superficialitatea și șmecheria.

“Nu ne săpăm unii pe alții… asta e configurația succesului și nu pierdem timp” – am citat din memorie – dar cam așa își expune filozofia de viață un om care a reușit să facă din Institutul oncologic de la Cluj o redută a calității într-un sistem care, per ansamblu, este în degringoladă. Există insule de rezistență, solide, care pot fi ancorate atunci când lucrurile se prăbușesc. Există insule de rezistență în fiecare dintre noi. Un alt profesor îmi spunea acum câteva luni că refugiul său a fost munca. Chiar dacă nu oferă satisfacțiile rapide și mari ale șmecheriei, chiar dacă nu maximizează rezultatele pentru efortul depus, ba chiar dimpotrivă, când e însoțită de pasiune e o motivație în sine.

Vă invităm să descoperiți în revistă oameni interesanți, pasionați, munca lor, rezultatele lor, experiențele lor din România sau din străinătate, care să ne ajute și să ne inspire în drumul de muncă al fiecărei zile.

Dincolo de lupta zilnică cu virgula dintre subiect și predicat. Care este. <<<

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.