
Dr. Laura Nedelcu
Articol de Dr. Laura NEDELCU, Centrul Medical Ioan Nedelcu, Bucuresti
Dermatita atopică este un diagnostic pe care dermatologii îl pun din ce în ce mai frecvent, incidenţa acestei patologii fiind în creştere, mai ales la copii. Pentru ţările industrializate se descrie o prevalenţă de 10-20% la copii, pe când la adulţi este doar 1-2% Apariţia acestei afecţiuni are la bază o interrelaţionare între factori genetici şi factori de mediu. Se asociază frecvent cu alergii respiratorii. La majoritatea copiilor afecţiunea intră în remisiune la vârsta adolescenţei, putându-se menţine anumite predispoziţii alergice.
Dermatita atopică este o afecţiune cronică, ce evoluează cu episoade de acutizare (variate leziuni inflamatorii cutanate) şi cu remisiuni, totul pe un fond de piele uscată. Patogenic, se descriu modificări ale funcţiilor a numeroase celule şi molecule cutanate ce duc la uscăciune tegumentară cu afectarea funcţiei de barieră a pielii, sensibilitate la diferiţi alergeni şi alterări ale reacţiilor imunologice cutanate, cu predispoziţie către variate reacţii alergice.
Manifestări clinice
Clinic, pe fondul de xeroză cutanată (uscăciune cutanată) însoţită de prurit apar leziuni inflamatorii variate, dar caracteristice, care sunt încadrate ca:
- leziuni de eczemă acută: plăci şi placarde eritematoase, edemaţiate, care pot avea pe suprafaţa lor vezicule, cruste, fisuri; pot exuda, sunt însoţite de o senzaţie de prurit foarte intensă; se pot suprainfecta
- leziuni de eczemă subacută: plăci eritematoase, cu scuame şi cruste
- leziuni de eczemă cronică: plăci şi placarde îngroşate, lichenificate, de culoare brun spre gri, cu descuamare şi fisuri pe suprafaţă, uneori cruste hematice.
Există zone predilecte la nivelul cărora se manifestă mai des leziunile de dermatită atopică, iar acestea sunt zonele de flexie, faţa, regiunea cervicală, dar ele pot avea orice localizare şi orice extindere. Leziunile pot fi limitate la aceste zone caracteristice sau pot fi extinse, afectând o suprafaţă semnificativă de piele. Există forme tipice în funcţie de vârstă: dermatita atopică infantilă, a copilului, a adultului.
Funcţia de barieră cutanată
Funcţia de barieră a pielii este deosebit de importantă pentru menţinerea homeostaziei, cu limitarea pierderilor de apă şi minerale, precum joacă şi un rol foarte important în protecţia faţă de pătrunderea transcutanată a microorganismelor şi alergenilor de orice fel.
În dermatita atopică funcţia de barieră cutanată a pielii are de suferit major. Afectarea barierei cutanate apare din cauza deficienţelor genetice ale unor molecule ce menţin adeziunea între celule (filagrină, loricrină, ceramide etc). Ea se agravează suplimentar în mai multe condiţii de mediu neprielnice, cum ar fi frigul şi vântul, căldura uscată (aparatele de aer condiţionat), spălatul prea des în decursul unei zile, atât pe corp, cât şi pe mâini, cu folosirea unor săpunuri agresive, contactul cu detergenţi ori solvenţi.
În urma acestei predispoziţii şi a agresiunilor de mediu, integritatea barierei cutanate se pierde, apar breşe la nivel intercelular ce favorizeaza pătrunderea alergenilor, cu apariţia inflamaţiei şi a sensibilizării alergice, şi cu pătrunderea microorganismelor, fapt ce duce la dezvoltarea unor suprainfecţii.
Tratamentul dermatitei atopice
Ghidurile de tratament propun scheme terapeutice adaptate formei de boală, precum şi severităţii acesteia. Abordarea trebuie sa fie plurifactorială, plecând de la consilierea şi educarea pacientului şi a familiei acestuia. Tratamentul are mai multe faze, interconectate una cu alta:
– identificarea şi îndepărtarea factorilor predispozanţi, ce menţin uscăciunea şi determină acutizări inflamatorii: factori alergeni, factori iritanţi, factori infecţioşi, factori emoţionali.
– terapia farmacologică, medicamentoasă – antiiflamatoare, terapia pruritului, terapia suprainfecţiilor
– emolierea cutanată adecvată, cu hidratarea, repararea şi menţinerea integrităţii barierei cutanate
Independent de forma şi stadiul afecţiunii, toate ghidurile de tratament subliniază necesitatea utilizării corecte şi pe termen lung a preparatelor emoliente cu scopul reducerii xerozei cutanate. Întrucât emolierea cutanată este esenţială, în cele ce urmează vom încerca să oferim o perspectivă medicală cu privire la aceasta.
Refacerea barierei cutanate
Lipsa integrităţii cutanate la nivel celular generează pierdere transepidermică de apă, cu apariţia uscăciunii cutanate, dezvoltarea de mici fisuri in spaţiile intercelulare la nivelul cărora pătrund la nivel cutanat agenţi infecţioşi din mediu sau de pe piele, precum şi numeroşi factori alergeni. De asemenea, uscăciunea cutanată este generatoare de prurit. Din aceste considerente, emolierea corectă şi de durată a pielii este esenţiaţă pentru managerierea pe termen lung a leziunilor din dermatită atopică.
Emolientele se utilizează pe termen lung, ajutând la refacerea integrităţii pielii, cu vindecarea mai rapidă a leziunilor deja existente, prevenirea acutizărilor (reducerea numărului acutizărilor şi creşterea duratei până la un nou episod acut) şi la scăderea pruritului. Per total, folosirea corectă a terapiei de emoliere cutanată scade necesarul de corticoterapie locală.
Pentru a fi eficace, recomandarea este ca produsele emoliente să fie aplicate de două ori pe zi. În unele cazuri, în cursul terapiei este nevoie şi de alte aplicări suplimentare pe parcursul unei zile, mai ales în anotimpul rece.
Preparatele utilizate se prezintă sub multiple forme: creme, loţiuni, emulsii sau lapte de corp. De asemenea, există şi produse de igienă cu proprietăţi emoliente, ca săpuri şi uleiuri pentru duş. Aceste game au în componenţă variate tipuri de molecule care să refacă şi să hrănească pielea.
Gama Allergika – un nou concept pentru terapia pielii atopice
Recent, piaţa românească de preparate pentru tratamentul dermatitei atopice s-a îmbogăţit cu produsele firmei Allergika Pharma GmbH, Germania, firmă care este de mai mulţi ani lider de piaţă pentru Germania.
Formulele acestor creme au la bază ani de cercetare pentru obţinerea unor preparate care să asigure o hidratare cutanată de cât mai lungă durată. Formula galenică de emulsie apă-în-ulei de care beneficiază produsele gamei a reprezentat subiectul pentru studii clinice care au confirmat eficienţa produsului în afecţiunile care evoluează cu afectarea cronică a barierei cutanate. Formula creşte hidratarea cutanată prin efecte de menţinere a apei la nivelul stratului cornos. Pe lângă aceasta, produsele ce conţin uree (în concentraţii de 5-10%) cresc adiţional hidratarea la nivelul epidermului.
Pe lângă eficienţă, gama Allergika beneficiază de produse cu o toleranţă excelentă. Ingredientele active utilizate nu fac parte din lista celor mai frecvenţi 328 de alergeni recunoscuţi de Grupul German pentru Dermatita de Contact, produsele nu conţin parfumuri, nici coloranţi sau conservanţi. Astfel sunt respectate ghidurile internaţionale de tratament ce recomandă utilizarea topică a preparatelor hipoalergenice, întrucât tegumentul atopic este predispus la reacţii alergice. Având în componenţă numai agenţi hipoalergeni şi neiritanţi, produsele pot fi utilizate inclusiv la nou-născuţi, începând cu prima zi de viaţă.
În gamă se regăsesc produse pentru terapia de lungă durată a pielii sensibile, atopice, atât la adulţi, cât şi la copii. Acestea sunt special destinate pentru variate zone ale corpului care pot fi afectate: faţă, îngrijire specială pentru zona pleoapelor, corp, palme şi plante. Şampoanele special create asigură tratamentul zonei scalpului.
Emolientele Allergika aduc un beneficiu în tratamentul de lungă durată a dermatitei atopice prin refacerea barierei cutanate, protecţia faţă de alergenii externi, reducerea pruritului şi a numărului de acutizări, scăzând şi necesarul de tratament cortizonic topic. Per total, îngrijirea Allergika creşte calitatea vieţii pacienţilor.
Produsele Allergika îşi găsesc utilitatea şi în tratamentul altor afecţiuni ce evoluează cu xeroză cutanată şi inflamaţie, precum eczemele de contact, eczema asteatotică, neurodermita, psoriazisul vulgar, ele reprezentând un excelent nou arsenal în beneficiul pacienţilor.
CM Dr. Ioan Nedelcu
STR. VERONICA MICLE NR. 15, SECTOR 1, BUCURESTI,
TELEFOANE PENTRU PROGRAMARI: 0722 55 37 34
www.drnedelcuioan.ro