DESPRE (HIPER)ACTIVITATEA UNEI MASTERANDE ÎN STRĂINĂTATE

0

ANATHEA CORA CRISTEA
Masterandă Health Economics, Policy and Management-HEPM
Karolinska Institutet Stockholm – Suedia

Mă numesc Anathea Cora Cristea, am 24 de ani și o diplomă de licență în Științe politice. Sunt în primul an de masterat la Economie, Politici Publice și Management în Sănătate (Health Economics, Policy and Management-HEPM) din cadrul Karolinska Institutet. Sunt, de asemenea, Vicepreședinte al Societății de Științe în Sănătate Publică (Public Health Sciences – PHS) din cadrul Asociației Studenților la Medicină a aceleiași universități.

Deși nu aveam o idee foarte clară asupra carierei pe care aș fi vrut să o urmez, decizia de a aplica la acest master a venit din experiența de voluntariat pe care am avut-o în timpul liceului în cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară. Totodată, aveam dorința de a aprofunda cunoștințele obținute în urma studiilor de licență, dar și de a le completa cu altele din alte domenii, ca de exemplu, cel al Economiei și Managementului, într-un domeniu nișat, precum domeniul sănătății.
Sper să continui și cu un doctorat pe același segment, dar, pentru moment, doresc să capăt experiență practică în domeniul economiei în sănătate, fie în mediul public, fie în mediul privat.
Am început studiile în afara țării în urmă cu 5 ani și, deși îmi doresc să mă întorc, aș vrea să o fac atunci când simt că experiența pe care am acumulat-o este suficientă pentru a crea o schimbare.

Cred cu tărie că, atât Karolinska Institutet, cât și orașul Stockholm, sunt o destinație extraordinară pentru orice student român care își caută un mediu în care să ,,înflorească” academic și personal. În pofida costurilor ridicate ale nivelului de trai, spiritul orașului- prin definiție multicultural; sistemul educațional- axat pe nevoile studentului și ale nevoilor pieței muncii; gratuitatea studiilor pentru studenții care provin din țările membre ale Uniunii Europene; sursele de finanțare din partea statului și bursele oferite de universități, fac Suedia o opțiune ideală.

Karolinska Institutet este singura universitate de cercetare din Suedia cu profil primordial medical. Conform unui studiu, făcut de QS World University Ranking în anul 2018, universitatea ocupă locul 3 mondial în topul instituțiilor de învățământ din domeniul medical. Viziunea holistică asupra educației oferită de universitate a condus la această binemeritată poziție. Este recunoscut, cu precădere, aspectul pus pe cercetare. Universitatea are în jur de 2000 de studenți doctoranzi, majoritatea provenind din afara Suediei.
Programele de master ale universității sunt oferite în limba engleză. Grupele fiind formate din 25-30 de studenți de pe toate continentele.

Suedia, în 2004, avea 159 de cercetători în domeniul economiei în sănătate, iar Institutul Suedez pentru Economie în Sănătate avea un buget de 14 milioane de coroane suedeze (aproximativ 6 milioane lei în 2019) potrivit unei evaluări realizate în 2006 de Ministerul pentru Cercetarea Vieții Profesionale.

Cursul de Master pe care îl urmez presupune o imagine de ansamblu asupra domeniului sănătății, însă pune accent pe rolul economiei în sănătate. Programul HEPM include cursuri, precum: noțiuni de baza de epidemiologie și statistică; economie în sănătate- finanțarea sistemelor medicale; sisteme și politici publice în sănătate; măsurarea rezultatelor în domeniul sănătății; etc. Datorită diversității subiectelor abordate, trecutul academic al studenților este și el foarte variat, astfel că oricine, indiferent de studiile de licență, poate aplica pentru acest program. Elementele cele mai apreciate în procesul de admitere fiind motivația studentului față de programul ales și interesul pentru domeniul sănătății.

Bordul de conducere al Societății de Științe în Sănătate Publică

Atât universitatea, cât și cursul în sine, oferă o multitudine de oportunități. Profesorii universitari și conducătorii de seminar lucrează în proiecte de cercetare internaționale ca parte din universitate și au o vastă experiență în domeniul în care își conduc studiile.
Aceștia sunt întotdeauna deschiși către orice fel de discuție și își fac timp să se întâlnească cu studenții pentru consiliere, fie în legătura cu materia predată, fie cu proiecte adiacente. În afară de profesori, întreg corpul administrativ al departamentelor din care face parte programul oferă sprijin studenților.

BIOMEDICUM- găzduiește zilnic evenimente pentru studenții universității si este supranumit
,,Centrul doctoranzilor”

Oportunitățile de practică în domeniul studiat sunt foarte ridicate. Institutul este în strânsă legătură cu spitalul cu același nume, unde mulți dintre studenții la medicină ajung să profeseze. Pentru alți studenți, oportunitățile iau forma unor colaborări cu companii din domeniul sănătății. Datorită poziției institutului la nivel internațional, există o varietate largă de conexiuni cu mediul profesional non-academic.
Universitatea, ca de altfel toate instituțiile de învățământ din Suedia, încurajează dezvoltarea asociațiilor de studenți. Astfel a luat ființă Asociația Studenților la Medicină din Karolinska. Aceasta este alcătuită din mai multe comisii, secții și societăți, reprezentând grupuri de studenți axați pe anume activități (trupe de teatru, formații, etc) și studenți aparțînând unor departamente separate de medicină, precum domeniul de sănătate publică. Aceste activități extracuriculare oferă posibilitatea studentului de a pune în aplicare anumite aptitudini dobândite în clasă (lucrul în echipă, planificare, stabilirea unui buget, etc) cu scopul de a crea evenimente de interes pentru toți studenții universității.

About Author

Medica Academica

Comments are closed.