Forumul Pacienților “Pacientul – centrul sistemului de sănătate” la Palatul Cotroceni

0

Alianța Pacienților Cronici din România și Alianța pentru Sănătate din România, în colaborare cu Administrația Prezidențială, au organizat pe 3 decembrie, în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, evenimentul “Pacientul – centrul sistemului de sănătate”, care a reunit reprezentanți ai organizațiilor de pacienți și ai autorităților cu putere de decizie în sănătate.

Președintele României, Excelența sa, Domnul Klaus Iohannis, a adresat un mesaj pacienților din România, organizațiilor de pacienți și autorităților cu putere de decizie în sănătate, subliniind că trebuie să înțelegem că pacientul este parte a soluției pentru regândirea sistemului de sănătate. “Înțelegerea acestui aspect este deosebit de importantă, insuficient asimilată de către decidenții din domeniu și, aș îndrăzni să spun, chiar de natură a schimba întreaga modalitate în care gândim sistemul. Asta înseamnă, cred eu, a pune pacientul în centrul sistemului, ca liant între actorii acestui sistem: medicul de familie, medicul de spital, casa de asigurări de sănătate, farmaciști, autoritățile de reglementare a asistenței medicale”, a declarat Președintele României.

Președintele au subliniat că pacienții trebuie consultați la modul real, nu formal, în deciziile care se iau în sănătate. “Din păcate, atunci când fac comparație cu restul statelor europene, românii se declară nemulțumiți de sistemul sanitar de la noi. Autoritățile publice din domeniu au elaborat, în decursul anilor, strategii și planuri ori au încercat să ia măsuri menite să conducă la ameliorarea sistemului. Din nefericire, ca și în cazul altor domenii, nu de teorie și de planuri am dus sau ducem lipsă, ci de conectare la realitate, de consecvență în aplicarea lor și în ducerea lor la îndeplinire. O reformare reală a sistemului nu se poate face cu ignorarea pacienților sau cu o consultare pur formală a asociațiilor de pacienți. Dimpotrivă, aceasta trebuie să pornească de la pacient, de la nevoi și așteptări și asta în mod transparent”, a spus Iohannis.

“În calitate de jurnalist, am participat la zeci de evenimente în care reprezentanții pacienților vorbeau ultimii, în fața unor săli goale, mult după ce autoritățile plecaseră. Este primul eveniment la care pacienții vorbesc în primul panel, și abia apoi vorbesc autoritățile”, a spus Delia Budurcă, jurnalist, Redactor Șef Medica Academica, reprezentant al APCR și co-moderator al evenimentului, alături de conf. dr. Diana Păun, Consilier de Stat.

În cuvântul de deschidere, Cezar Irimia, președintele APCR, a subliniat faptul că dreptul la sănătate, garantat prin constituție, nu este respectat. “Nu este normal ca cetățenii României, copii și adulți, să își câștige dreptul la sănătate și la viață în instanță! Nu este normal ca bugetele sănătaății din fiecare an să arate o subfinanțare “cronică” (nu ating nici măcar nivelul de minim 6% din PIB recomandat de UE)! Nu este normal să ne plece medicii și cadrele medicale, iar subnormarea sistemului să devină si ea acută! Nu este normal ca în  mediul rural asistența medicală să fie aproape inexistentă!”, a punctat Cezar Irimia.

Președintele Alianței pentru Sănătate din România, Cristian Hotoboc, a subliniat faptul că sistemul de sănătate a rămas organizat ca răspuns la patologia acută, cu care ne confruntam cândva, în timp ce ăn momentul de față bolile cronice sunt cele care primează și consumă 90% din resursele din sănătate.

Concluziile evenimentului au fost enunțate de conf. dr. Diana Păun, care a subliniat că acest eveniment face parte dintr-o serie mai amplă de evenimente care vor avea loc la Palatul Cotroceni, care urmărește consultarea tuturor actorilor implicați în sistemul de sănătate și adresarea punctuală a celor mai stringente dintre probleme.

Evenimentul a reunit la Palatul Cotroceni peste 120 de persoane, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, ai autorităților, ai organizațiilor producătorilor de medicamente, medici, ai organizațiilor profesionale ale medicilor.

 

About Author

Medica Academica

Comments are closed.